varuhuset i rönneshytta

Varuhuset Företaget/Kontakt Lediga jobb Historia Finansiering Webshop Beställa

 

 

 

 

 

0583-40032

varuhuset@telia.com

Kött & Chark

 

Vårt kött- och charksortiment är självklart av hög kvalitet. Hos oss kan du få inspiration till härliga rätter året om. Undrar du över något är det bara att du frågar våra experter Gunilla och Annette så hjälper de dig med allt oavsett om du ska grilla med familjen, ha pålägg till frukostmackan eller om du vill laga en mustig köttgryta åt dina middagsgäster.

               

I charkdisken är vi extra stolta över vårt lokala sortiment där du kan hitta produkter från bland annat Robertssons chark. Har du ännu inte testat dessa produkter så rekommenderar vi varmt att du gör det nästa gång du kommer till butiken.

 

mat-102240-175779_36_43228w

 


 

 

Gunilla är även den som ansvarar för butikens ostavdelning. Hon kan det mesta vad det gäller ostar och  dess tillbehör. Här nedanför har hon samlat ihop lite matnyttig information om vad som skilljer de olika ostarna åt. Det finns även bra tips och idéer för den perfekta ostbrickan. Läs mer under Gunillas Ostskola.

 


 

Gunillas Ostskola

Ost är gott, enkelt och en användbar ingrediens och krydda i matlagningen. Det finns en uppsjö av olika ostar att välja bland. Här kan du lära dig mer om några av de vanligaste sorterna,.


Visste du att vi svenskar konsumerar drygt 17 kg ost per person och år, vilket gör oss till verkliga storkonsumenter!

 

Färskost – ost som inte lagrats och inte mognar

Färskosten har en frisk och syrlig smak och smaksätts ofta med t ex vitlök, paprika, peppar eller örter. Den har oftast kortare hållbarhetstid och den huvudsakliga användningen är i matlagningen, som pålägg eller desserter. Bland färskostarna hittar vi bland annat Cottage Cheese (Keso), Creme cheese, Mozzarella, Feta, Halloumi, Ricotta och Mascarpone.

 

 

 

 

 

ostskola_farsk2_0810

 

ostskola_mjuk_stor

 

 

 

Vitmögelost
Vitmögelostar mognar från skorpan och inåt, osten är ätmogen då den är mjuk på kanterna och fått en svag doft av ammoniak och en lätt brun färg.

Camembert och Brie är två typer av vitmögelost, båda från Frankrike.

I vit- och blåmögelost har man grön/blåmögel inne i osten men ytan är vitmögel. Cambozola är en vit- och blåmögelost.

 

 

 

 

ostskola_mogelost

 

 

 

 

Kittost
Ytan på osten är behandlad med olika lösningar och vätskor t ex saltlake, vin eller öl. Den har en stark smak som många föredrar att skära bort. Kittost mognar både inifrån och utifrån. Den har en mycket stark lukt och passar bäst på ostbrickan.

Taleggio, Saint Albray, Vacherol och Epoisses är alla kittostar.

 

Mjukost – vitmögel- blåmögel- och kittostar

Många av mjukostarna får sin karaktär, smak och arom av en mögelkultur som tillsätts i tillverkningsprocessen. Mjukostarna görs på ko-, get- eller fårmjölk eller på en blandning av flera sorters mjölk och kallas ofta dessertostar. Här finns t ex Camembert, Brie, Roquefort, Gorgonzola och kittostar som Taleggio och St Albray.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ostskola_brie

 

 

 

 

 

Grön/blåmögelost
Det finns många olika sorters grön/blåmögelostar. I de flesta så tillsätts mögelkultur till osten, antingen vid ystningen eller under lagringen. Osten mognar från mitten och ut mot ytan.

Några av de mest kända grön/blåmögelostarna är Gorgonzola, Stilton, Danablu, Roquefort och ädelost.  

 


 

 

 

 

 

ostskola_kittost

 

 

 

 

 

 

ostkola_hard_stor

 

 

 

Herrgård
Herrgård är en gammal svensk märkesost. Den har blivit Sveriges populäraste och tillverkningen sker på flera olika ysterier i landet.

Herrgård lagras i minst tre månader och har en mild men fyllig smak.

 

 

 

 

 

 

ostskola_greve

 

 

 

 

 

 

 

Präst
Präst har en aromatisk smak och doft som passar både på ostbrickan och i matlagning. Präst är en svensk ost som tillverkas av komjölk och är släkt med Svecia.

 

 

 

Hårdost – på smörgåsen, ostbrickan eller i maten

Hårdostar kan vara rundpipiga som t ex Grevé, grynpipiga som Svecia eller Präst eller ha tät textur som cheddar. Bland hårdostar hittar vi svenska klassiker som Grevé och Präst, men också parmesanost, Comté, Gruyère och Edamer. Ju längre de lagrats desto kraftigare blir smaken.

 

 

 

 

 

 

 

ostskola_gouda

 

 

 

 

 

 

 

Grevé
En ost med med mild sötaktig, lite nötig smak. Grevé lagras i minst tre månader. Det är en svensk varumärkesskyddad ost.

Den är lätt att skiva och passar både på mackan och i matlagning.

 

 

 

 

 

 

ostskola_prast

 


 

Tips till en perfekt ostbricka

 

 

- Ät ostarna i smakordning, från mild till stark.

 

- Låt ostarna ligga framme i sina förpackningar ett par timmar innan de serveras. I rumstemperatur kommer ostarnas smak bäst fram.

 

- Piffa ostbrickan med knapriga nötter, fikonmarmelad och krispig stjälkselleri

 

- Satsa hellre på färre ostar med kvalitet än många lite sämre.

- Se till att det finns en kniv till varje sort. Ta bort kanter av vax så att man kan skära sin bit utan problem.

 

- Ät ostarna i smakordning, från mild till stark.

 

- Grönsaker som passar på ostbrickan: stjälkselleri, paprikor, rädisor, gurka och fikon.

 

- Glöm inte ett gott bröd som tillbehör. Hellre hembakat fullkornsbröd än salta kex.


 

 

 

 

 

 

Vintips till ostbrickan

 

 

- Ost och vin är en mycket god och festlig kombination! Var noga med att välja rätt vin till rätt ost. Tänk på att viner och ostar från samma region ofta är tillverkade för att komplettera varandra.

 

-Vitmögelostar har en fyllig och mild smak. När du väljer vin välj då vin som har hög syra och fruktig smak. Vita viner av druvorna Pinot Blanc eller Pinot Gris, eller den Österrikiska druvan Grüner Veltliner. Även röda viner passar, då gärna fruktiga viner från Rioja eller vin från druvorna Merlot och Carbenet Sauvignon, dock ej alltför sträva, då kvävs den fina ostsmaken.

 

-Grönmögelostar
När du väljer vin till de här ostarna matchas de bäst av halvsöta till söta röda eller vita viner. Välj gärna ett sött vin från Tyskland eller ett portvin från Portugal. Du kan också välja vita söta viner från Frankrike (Bordeaux) eller en söt sherry från Spanien. Det viktigaste är att vinet är smakrikt så att du hittar en god balans mellan vin och ost.

 

-Get- och fårost Färsk
Servera ett väl kylt vitt vin av druvan Sauvignon Blanc till den här osten så hittar du en perfekt kombination. Det spelar inte så stor roll från vilket land, Frankrike, Nya Zealand eller Chile välj det som passar dig själv bäst.

 

 

ostkola

 


källa: www.ica.se

Upp

Öppettider

 

Mån-Fre     9-19

Lördagar  10-15

Söndagar 10-15

 

Öppettider övriga helgdagar


karta

Vägbeskrivning


 

 

 

 

 

 

 

Koppla av i vårat

gratiscafe´


ica_logo_rgb255

 

BONUS PÅ ALLT


svs_logo_250_ny

ag00004_

Butikskarta


köp nu ram 2

 

Se dig om i Varuhuset


Omgivnigen

i omgivningen finns fiskesjöar, badsjöar och skog med svamp och bär. tex.

mcj04078420000[1] (kopia)


bear_eating_picnic_md_wht

Varför inte ta en picnick utanför affären på våran möbelgrupp eller vid Smedbacken.

 

Varuhuset Rönneshytta AB, Hyttvägen 10, 69497 Rönneshytta, tel. 0583-40032, fax: 0583-40008, e-post: varuhuset@telia.com

Reservation för fel och slutförsäljning  ©2005. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: måndag 12 april 2021.